Fekete tea lépésről lépésre

Fekete tea lépésről lépésre
16 January, 2023

Kezdje a napot egy csésze forró fekete teával, vagy egy jeges keverékkel a délutánig. Élvezheti a robusztus, testes ízeket, ha megfelelően főzi a fekete teát.

Bár nincs egyetlen helyes teafőzési mód, van néhány irányelv a hőmérséklet és a minőség tekintetében, amelyek biztosítják a sikert. próbálok segíteni, hogy megtudja, hogyan kell minden alkalommal tökéletesen elkészíteni a fekete teát.

Főzze meg a tökéletes csésze fekete teát a prémium tealevelekkel kezdve.

A fekete tea alapjai

A fekete tea egy igazi tea, amelyet a Camellia sinensis növény leveleiből készítenek. A fekete teát a legerősebb valódi teák között tartják. Más valódi teák közé tartozik az enyhe modorú fehér tea és a zöld tea, valamint az oolong tea és az érlelt pu-erh tea. Ezek az egyetlen teák a világon, amelyek a tényleges teanövényből származnak. Az összes többi teafajta más növények gyökereiből, virágaiból, szárából és gyógynövényeiből származik.

Egészségügyi előnyök

A fekete teát sok társadalomban tisztelik egészségügyi előnyei miatt. A fekete tea segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, fokozhatja a fogyást és erősítheti az immunrendszer egészségét. Ezek az egészségügyi előnyök nagyrészt a teanövény leveleiben természetesen jelen lévő antioxidáns polifenolok és teakatekinek magas koncentrációjának köszönhetők. A fekete tea 40-60 milligramm koffeint is tartalmaz.

Gyártási folyamat

A leveleket teaültetvényekről gyűjtik be, és alapos feldolgozási módszernek vetik alá. A levelek kezdetben elszáradnak a nedvességtartalom csökkentése érdekében. Amint a levelek elszáradtak, jellegzetes formákat formáznak belőlük, beleértve az orsókat, gyöngyöket, tortákat és golyókat.

A leveleket ezután oxidálják, hogy mélyfekete színt és gazdag ízt kapjanak. Ennek a lépésnek a végrehajtásához a leveleket feltekerik és bemetszik, hogy a levelekben lévő enzimek reagálhassanak az oxigénnel. Amikor ez a reakció bekövetkezik, a levelek barnulni kezdenek, és ízt és aromát fejlesztenek.

A leveleket ezután szárítási eljárásnak vetik alá, hogy befejezze az oxidációs folyamatot. A legtöbb fekete tea levelét kemencében vagy serpenyőben nagy wokban sütik. Néhány egyedi keveréket – mint például a Lapsang Souchong – fenyőtüzeken szárítanak, ami új ízprofilokat eredményez.

Miután a levelek megszáradtak, szétválogatják és minőségük alapján osztályozzák őket. Ezután teászacskóba és ömlesztett leveles teaként értékesítésre csomagolják.

Típusok

Többféle fekete tea létezik, de a legtöbbet Kínában, Indiában, Srí Lankán és Kenyában termesztik. Törökország, Korea, Tajvan és Nepál is gyártanak kevésbé népszerű fekete teákat. A híres kínai fekete teák közé tartozik a Congou, a Lapsang Souchong, a Dianhong és a Keemun. Ezeknek a fekete teáknak az íze a gyümölcsöstől a virágostól a füstös és földesig terjed.

A legnépszerűbb fekete teák Indiából származnak. A nehéz ütők közé tartozik Assam, Darjeeling és Nilgiri. Az Assam fekete teák testesek és malátás ízprofillal rendelkeznek, míg a Darjeeling teák inkább gyümölcsösek és virágosak. A Nilgiri arról ismert, hogy intenzíven aromás, és erős, merész ízt kínál.

Sri Lankán Ceylon teát állítanak elő, ami az ország korábbi nevére utal. A teát több ültetvényen termesztik, különböző magasságokban, ami széles ízprofilt eredményez. A magasan fekvő ültetvényekről származó ceyloni teák általában világosabb színűek és árnyaltabb ízűek. A tengerszint közelében termesztett ceyloni teák sötétebb borostyánbarnák és gazdag ízűek.