Tippek a tökéletes csésze fekete tea elkészítéséhez

Figyel a vízre, a víz a lelke a jó teának
A jó minőségű víz használatával különbséget tehet az ízletes
csésze és az íztelen csésze között. Mindig tiszta, szűrt vagy forrásvizet
használjon teafőzéshez. Kerülje a desztillált vizet, mert nem adja ki jól az
ízeket. A csapvíz egy másik, amit kerülnie kell, mivel olyan vegyszerekkel
kezelik, amelyek megváltoztathatják a fekete tea természetes ízprofilját.
A víz minőségén kívül a megfelelő vízhőmérséklet biztosítása
elengedhetetlen az íz és az aroma kialakításához. A fekete tea egy szívós tea,
amely nem adja ki teljesen az ízét, ha túl hideg vízben főzik. Mindig forralja
fel a vizet, mielőtt hozzáadná a fekete tealeveleket.
A legjobb eredmény elérése érdekében beépített hőmérővel
ellátott teafőző használatát javasoljuk. Ha nincs ilyen, használjon sütőhőmérőt
a hőmérséklet ellenőrzéséhez. Egyszerűen felforralhatja a vizet, és azonnal
hozzáadhatja a leveleket. A 100 C (212 F)-os vizet igénylő fekete teák esetében
gyorsan forraljuk fel a levelek hozzáadása előtt.
Soha ne főzzön teát hideg vízzel, még akkor sem, ha jeges
teát szeretne készíteni. A hideg víz nem kölcsönöz ízt, és nem engedi, hogy az
adalékanyagok, például a cukor teljesen feloldódjanak. A jeges tea
elkészítéséhez forrásban lévő vízben forraljuk fel a leveleket és a cukrot.
Hagyja a keveréket szobahőmérsékletre hűlni, mielőtt azonnal jéggel tálalná
vagy hűtőszekrényben tárolná későbbi felhasználásra.
A tökéletes Fekete tea
Alapszabály, hogy a fekete teát legalább három percig, de
legfeljebb öt percig kell ázni. Három percnél rövidebb ideig tartó áztatás
gyenge, íztelen teát eredményez, míg az öt percnél hosszabb ideig tartó áztatás
keserű főzetet eredményezhet.
A pontos áztatási idő a főzött fekete tea típusától és az Ön
személyes ízlésétől függ. Minél tovább áll a tea, annál erősebb lesz az
ízprofilja. Ha erős teát szeretne főzni, ne áztassa öt percnél tovább. Ehelyett
egyszerűen használjon magasabb tealevelet a vízhez viszonyítva.
Használjon teaeszközöket a siker érdekében
A teaeszközök használata leegyszerűsítheti a főzési
folyamatot, és minimálisra csökkentheti a főzési időt. A teáskanna és
teáscsésze mellett a legelterjedtebb teaeszközök a teáskanál és a teaforraló.
Egy teáskanál speciálisan úgy lett kialakítva, hogy segítsen minden csésze
számára tökéletes mennyiségű ömlesztett tea adagolását. Általános szabály, hogy
ezek a teáskanálok minden bögréhez két-három gramm teát merítenek.
Egy teaforrázó vagy teaszűrő megtartja a tealeveleket, így
könnyebb lesz eltávolítani őket az áztatás után. Ez az eszköz a teászsákok
kényelmét utánozza, de lehetővé teszi a levelek teljes kitágulását és
ízesítését.